Jogos védelem ismereteiről III.

Jogos védelmi helyzetben bárhogy megvédhetjük magunkat és szeretteinket!

Az előző részben említettük a jogtalan támadást. A törvény ezt úgy értelmezi, hogy azt úgy kezelhetjük, mintha az a személyünk ellen, vagy más személy ellen történő védekezéskor, az életünk, vagy a másik személy életének kioltására irányuló lenne abban az esetben, amikor azt éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve, vagy csoportosan követik el.

Ezekkel a kritériummal történt jogtalan támadások történhetnek az utcán is, a lakásunkban is, de ugyan így értékelhetjük, a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen, vagy csoportosan történő jogtalan behatolást is.

Betörő

Az éjjel kifejezést sötétedést követő időszakon érthetjük, amikor már korlátozott látási viszonyok vannak az utcán, egészen virradatig. Nem lehet meghatározni a pontosított időpontot, mert nyáron 20-21 óra után sötétedik, míg télen 16 óra után már sötét van.

A fegyveres jogtalan támadásról akkor beszélhetünk, amikor a támadónál lőfegyver, robbanóanyag, robbanószer, vagy ezek felhasználásához szükséges eszköz van.

Felfegyverkezett jogtalan támadásról akkor beszélhetünk, amikor a támadó az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt tart magánál. Ez lehet ütő, szúró, vágó, kötöző stb. eszköz is.

Csoportosan követik el a bűncselekményt, ha az elkövetésben legalább három személy vesz részt.

Figyelem!

Nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl. A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől. Vagy is mindenki megvédheti magát, illetve másokat ilyen esetekben.

Ez annyit jelent, hogy jogos védelmi helyzetben, aki nem hivatásos állományú rendvédelemi szerv tagja, (akinek tudnia kell mértéket tartania intézkedéseinél,) annál nem büntethető, ha ijedtségből, vagy menthető felindulásból túllépi az arányosság szabályát.

Következő részben megismerhetjük a “Végszükség” fogalmát. Miben különbözik a “Jogos védelemtől“.