Családok szociális védelme!

A dolgozó, munkátvállaló, gyermekes családok részére kínál könnyítési lehetőséget a családi adó és járulék kedvezmény.

Családi adókedvezmény

KI JOGOSULT RÁ?

Az a szülő, nevelőszülő, illetve gyám, aki családi pótlékra jogosult, és bejelentett munkaviszonyból származó jövedelemmel rendelkezik, gyermeke(i) után (kedvezményezett eltartott után) veheti igénybe. A családi járulékkedvezményt csak az a magánszemély érvényesítheti, aki társadalombiztosítási szempontból biztosítottnak minősül.

Kedvezményezett eltartott:

• akire tekintettel a magánszemély családi pótlékra jogosult

• a magzat a várandósság időszakában (fogantatásának 91. napjától megszületéséig),

• az, aki a családi pótlékra saját jogán jogosult,

• a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

A TÁMOGATÁS ÖSSZEGE

A kedvezmény a személyi jövedelemadóból levonható, illetve aki az alacsony jövedelme miatt nem tudja teljesen érvényesíteni a családi adókedvezményt a személyi jövedelemadójából, annak lehetősége van ezt a kedvezményt a járulékok terhére is érvényesíteni.

A családi kedvezmény összege gyermekenként

• két gyermekig 10 000 Ft/hó

• 3, illetve annál több gyermek esetében 33 000 Ft/hó

A kétgyermekesek esetében 2016 és 2019 között négy lépésben fokozatosan a kétszeresére emelkedik a kedvezmény összege. Így a jelenlegi 10 000 Ft helyett 2016-ban 12 500 Ft, 2017-ben 15 000 Ft, 2018- ban 17 500 Ft, 2019-ben és ezt követő években pedig 20 000 Ft lesz a gyermekenként járó havi összeg. A járulékkedvezmény a GYED után levont járulékokból is érvényesíthető, mivel ezek adóköteles ellátások. Az adó- és járulékkedvezmény kiszámítását segítő kalkulátor itt elérhető.